Centro Canalejas _ Hotel Four Seasons

Christoph Schmidinger is convinced that this new hotel “will become an icon of the city and will contribute to positioning the capital of Spain in the luxury tourism segment.”
The Canalejas Madrid Center is one of the most significant urban interventions witnessed in Europe in recent decades. The project includes a luxury hotel, a shopping gallery, 22 luxury residences, and 400 parking spaces.

The Canalejas Operation is one of the most important urban interventions developed in Europe in recent times. It involves the renovation of seven historical buildings, two of them dating back to the late 19th century, which were united as a result of different banking mergers and had been unused for 15 years since financial activity moved to the outskirts of the city. The objective of the project, which has involved the participation of BAMO and BG Arquitectura in its interior design, is to create a complex with different uses: a luxury hotel operated by the Four Seasons chain with 200 rooms, a 15,000m2 shopping gallery, 22 high-end residences, and a parking garage with 400 spaces.

The guiding criterion of the operation is to respect everything of historical or artistic value in the original buildings. Therefore, the facades and the first bays of two of the oldest buildings have been preserved and restored, as well as various interior elements such as skylights, ironwork, wooden carpentry, etc. All of these elements will be relocated and integrated into the final state of the building, adding value to the new ensemble.

The geometry that serves as the basis for the overall development of the project is classical and radial, with a symmetry axis along the bisector that forms the Alcalá 14 building and extends to the rest of the buildings. The creation of a large interior courtyard is proposed to provide ventilation and natural light to all floors, along with a smaller courtyard to illuminate certain areas of the hotel, such as the spa.

The proposal includes the construction of three setback floors in parts of the building, replacing the existing penthouses in the different buildings with new facades that respect the individual architectural composition of each building. This aims to maintain the unique identity of each building, minimize the visual impact of the intervention, and preserve the original urban scale.

Considering the roof as a fifth facade seeks to integrate it into the city’s urban fabric and incorporate green areas that bring vegetation to Madrid’s city center.

——————————————————————————–

Vía: Estudio Lamela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *